Ovaj suncani dan iskoristili smo da posjetimo biser Sedrenika i cuveni restoran Bašča kod Ene. U nastavku procitajte nas kratki intervju sa gazdom restorana Enverom Potrukovicem i neke slike koje su nam ustupili jer nismo htjeli da uznemiravamo goste.

 Kako je sve pocelo?
– Obzirom na to da je porodica Poturkovic vec decenijama unazad poznata po ugostiteljstvu, nekako sam oduvijek znao da zelim nastaviti putem porodicne tradicije. Sve je pocelo 2005. godine kada smo moja supruga i ja tu nasu ideju pretvorili u mali porodicni biznis na Sedreniku. U pocetku je to bio mali i ne tako uredjen prostor sa prelijepom baščom. Tada smo to zamišljali upravo ovako kako danas izgleda. Znali smo da je potrebno mnogo rada, truda i odricanja na tom putu. Ono cime smo pridobili ljubav i lojalnost nasih gostiju od prvog dana bila je nasa predanost ovom poslu i hrana koju smo sami pripremali po tradicionalnoj recepturi nasih majki i nana. Nažalost moja supruga Amra više nije sa nama, ali moja djeca i ja smo sretni i ponosni na to kako “Bašča kod Ene” izgleda danas.

Ima li neka tajna vaseg uspjeha?
– Tajna naseg uspjeha je oduvijek lezala samo i iskljucivo u trudu i ljubavi ulozenoj u ovaj posao. Kroz sve ove godine ostali smo odani ideji iz koje je restoran nastao, a to je ocuvati bosansku tradicionalnu kuhinju i ambijent u starom bosanskom duhu.

 Moze li se izdvojiti neka posebna noc/dan u restoranu?
– Teško je izdovijiti samo jednu takvu noć ili dan u našem restoranu, ali mislim da su tople ljetne noći u našoj bašči svakako posebne.

 Neka anegdota s osobljem?
– Tokom svih ovih godina bilo je mnogo uposlenika a svaki od njih imao je svoje bisere. Ako bih baš morao izdvojiti pobjednika u anegdotama, to bi naravno bio svima dobro poznati Eme. Godinama je uljepsavao radne dane svima nama sa svojim biserima. Samo jedna od njegovih anegdota bila je kada je gost trazio rezervaciju stola za iftar a on pitao “U KOLIKO SATI ŽELITE?”

Neka smijesna situacija/anegdota sa gostima?
– Uvijek sam se trudio na svaki način udovoljim svojim gostima, pa mi je tako jedne prilike gost zatražio da sunce malo zađe.

Šta jede gazda?
– Obzirom na to da sam ljubitelj ljute hrane, moji favoriti su pljeskavica “Bašča” i mučkalica.

 Kakav je Eno sa komšijama i kako su podnijeli uspjeh s obzirom na to da je u mahali?
– Kao i u svakoj mahali, tako i u našoj, postoje komšije koje će uvijek pružiti ruku i biti podrška, ali nažalost postoje i oni kojima će vaš uspjeh smetati.

 Vaše mišljenje o radiju Sedrenik?
– Ponosan sam na mali tim ljudi koji je osmislio i realizovao ideju pokretanja radija Sedrenik koji je našoj mahali donio mnogo smijeha, zabave i dobre muzike. Sve pohvale, samo tako nastavite!       

Leave a Comment